De allerbeste service

van professionele opticiens

Grote collectie monturen

van designer tot eigen merk

Oogzorg

maak direct een afspraak

Maya Pijpers Optiek

alle specialisaties in huis

We nemen de tijd voor u

maak direct een afspraak

De optometrist

Optometrie

Als we ouder worden, wordt de kans groter dat we met oogklachten te maken krijgen. Veel voorkomende oogklachten waar je mee te maken kunt krijgen, zijn onder andere:

  • slechter zien
  • staar
  • droge ogen

We stellen onze ogen meer bloot dan vroeger aan bv. beeldschermwerk, airconditioning en zonvakanties. Maar stellen we ons zelf nooit de vraag wat het eigenlijk doet met onze ogen?En wat doen we als we andere oogklachten krijgen zoals: zwarte vlekken voor de ogen of droge, rode, branderige of jeukende ogen of lichtflitsen?

Optometrie betekent letterlijk oogmeetkunde. De meeste mensen weten dat een opticien ook de ogen meet, maar wat is dan eigenlijk het grote verschil tussen een opticien en een optometrist?

Ja, er zit een groot verschil tussen een opticien en een optometrist. Het beroep opticien is een vrij beroep, dwz. je hoeft als opticien geen diploma’s te hebben. De drogist om de hoek mag ook een bril aanmeten. Hierdoor ben je als consument niet altijd verzekerd dat de opticien ook goed is opgeleid. De kennis van een opticien beperkt zich hoofdzakelijk tot de oogmetingen.

De optometrist is een beschermd beroep. Voor de consument heeft dit als groot voordeel dat een optometrist weet waar hij/zij het over heeft. Tot de taken van de optometrist behoren alle oogmetingen, het aanmeten van brillen en lenzen, en het opsporen van afwijkingen of ziektes aan het oog. De optometrist werkt samen in de eerstelijns oogzorg met de huisarts om de oogklachten op te sporen. Het is dus mogelijk dat de huisarts u doorverwijst voor een aanvullend oogonderzoek naar een optometrist. De optometrist werkt al een aantal jaren intensief samen met de huisartsen op het gebied van de diabeteszorg.

Eerstelijns oogzorg

Onlangs zijn er nieuwe afspraken gemaakt tussen de oogartsen, huisartsen en de optometristen. Het is straks niet meer mogelijk om zonder verwijzing een afspraak te maken met een oogarts. De oogartsen in Tilburg willen een snellere en betere specialistische zorg geven aan de patiënten die het nodig hebben.

De optometrist gaat een belangrijke rol vervullen in de eerstelijns oogzorg. De optometrist onderzoekt gericht naar de oorzaak van uw klacht en bekijkt hoe u het beste geholpen kunt worden. Hierbij kan de optometrist u doorverwijzen naar de oogarts of naar uw huisarts, of misschien heeft u alleen maar een bril of lenzen nodig.

Komen de oogklachten plotseling en maakt u zich zorgen, dan kunt u altijd bij een van de optometristen van Maya Pijpers Optiek terecht. Maya Pijpers Optiek heeft 4 optometristen in dienst. Bij plotselinge oogklachten mag u zo binnen lopen. Er is dus altijd wel een optometrist aanwezig. De optometrist kan indien nodig met spoed een afspraak regelen bij de oogarts. Indien de oogklachten zich geleidelijk openbaren, verzoeken we u een afspraak te maken.

Wilt u meer informatie over uw ziekte of oogafwijking dan kunnen wij u daar ook meer uitleg en advies over geven. Een handige site is www.oogartsen.nl.

Afspraak plannen Lenzen bestellen